ČESKOSLOVENSKá AUTOLEGENDA JE V LáNECH BMW 635 CSI HARTGE

Článek vložil kopic dne 15.09.2010 Československá autolegenda je v Lánech BMW 635 CSi Hartge

Muzeum sportovních vozů v Lánech rozšířilo v roce 2008 svou kolekci exponátů o automobil, jenž lze označit za nový klenot rozsáhlé sbírky. Jde o BMW 635 CSi Hartge, s nímž v roce 1983 na evropských tratích zářili legendární závodníci Zdeněk Vojtěch a Břetislav Enge. Vůz v bílo-modré kombinaci s výjimečně rychlými Čechoslováky byl před pětadvaceti lety postrachem továrních týmů s jezdci formule 1 a dalšími jezdeckými esy.

Jen nedostatek zkušeností a tučného rozpočtu zapříčinil, že se dvojice libereckých jezdců neprosadila v roce 1983 ještě více než dvěma výsledky na stupních vítězů v ME cestovních automobilů. Výkony za volantem bavorského automobilu tehdejší skupiny A přesto nastartovaly kariéry obou pilotů v dalších letech.

O Zdeňka Vojtěcha se na pomezí let 1983/84 přetahovali Tom Walkinshaw se svým týmem Jaguar TWR a šéfové tovární stáje BMW. Břetislav Enge zůstal mezi nejrychlejšími piloty soukromých vozů BMW, přičemž v roce 1986 se stal oficiálním pilotem bavorské značky v týmu Linder.

Parametry:

Motor - Schrick BMW, 6 válců v řadě- objem 3475 ccm- rozvod 1xOHC- 2 ventily na válec- výkon 308 koní

Převodovka - pětistupňová Getrag s řazení H

Hmotnost - 1 185 kg

Pneumatiky - Pirelli

 

zdroj: auto.idnes.cz