CDS 2010 ROUND 8: GREAT FINAL

Článek vložil kopic dne 16.09.2010 CDS 2010 round 8: Great Final

Tak a poslední závod letošní Czech Drift Series je za námi. Byla to opravdu povedená tečka za drift sezónou, která byla v mnohých ohledech průkopnickou a událo se opravdu mnoho změn. Možná, že byla až příliš vyčerpávající, což se negativně podepsalo na účasti jezdcú na některých závodech. Účelem však bylo donutit závodníky získat zkušenosti na velkých okruzích a ukázat lidem o čem drifty vlastně jsou. Nebyla nouze o napínavé souboje, o spektakulární podívané ve vysokých rychlostech v podání české špičky a bohužel i nehod bylo požehnaně, ale to už k profesionálním soutěžím patří.

Teď se však pomyslně vraťme k tomu poslednímu závodu, který se jel opět v Sosnové u České Lípy, proč ne když se jedná o těžkou trať, která českou drifterskou scénu vychovala a tak se závodníci cítí jako doma. Do posledního závodu se přihlásilo 14 jezdců. Trať se podobala té letošní první, která se jela 20.6., došlo pouze na pár drobných úprav, jako např. chybějící bezpečnostní bariéra z gum, takže jezdci jezdili přímo u (někdy až příliš pevných) svodidel.

Již kvalifikace se postarala o velmi horké chvíle, když Jan Poschl ještě v zahřívacím kole před svou kvalifikační jízdou okusil čelní střet se svodidly a závod pro něj skončil ještě dříve než začal. Bohužel hned po něm ve své třetí kvalifikační jízdě udělal jezdeckou chybu Míra Pecka a předvedl velmi nepříjemnou havárii se svým BMW E36 M3. I přes tuto skutečnost se v kvalifikaci umístil na 7. místě, do battlů však nenastoupil. Kvalifikaci vyhrál Standa Bezouška, který si první pozici zajistil bezchybnou jízdou za plný počet bodů. Na druhém místě se umístil Jakub Zapoušek se svým E30 335i combi s 97,67 body ze sta a na třetí pozici se umístil s 93,33body Petr Mülhau s Nissanem s14, u kterého se po čas tréninku objevili nějaké ty technické problémy.

Do prvních battlů tak nemuseli Standa Bezouška, Jakub Zapoušek kvůli svému umístění a počtu jezdců, Petr Mülhau, Stanislav Rydlo a René Štern pak kvůli odstoupení soupeře z technických důvodů. Do top 8 se tak probojovali Karel Boura, který porazil Aleše Göllnera, Ladislav Bezouška porazil Martina Langa a Vojtěch Dvořák zvítězil nad Kryštofem Kokoškou z Dorifto Garage.

V posledním závodě byla i skrytá bitva mezi bratry Bezouškovými o to kdo se stane mistrem České republiky pro rok 2010. Standa měl nad Láďou drobný náskok. Na třetí pozici celkově byl/je Zdeněk Wertheim, který měl na svém bodovém kontě přesně takové množství, že bratry Bezoušky již dohonit/předhonit nedokázal a naopak jeho třetí pozici neměl nikdo šanci ohrozit a tak závod sledoval poněkud netradičně z tribun pro diváky. Z tribun sledoval také Adam Vrtílka, který s napětím očekával výsledky Sandyho Rydla, který ho díky postupu do top 8 připravil o 2. místo ve skupině B. Adam se již třech závodů nezúčastnil kvůli prasklému pístu ve svém motoru.

Do semifinále se po poměrně vyrovnaných soubojích dostali jezdci Standa Bezouška, Petr Mülhau, Ladislav Bezouška a v neposlední řadě Jakub Zapoušek. Jakub však díky výkonovému deficitu nedokázal tentokrát postoupit do finále a tak Láďa měl jistou naději na získání titulu. Tato naděje se však v zápětí rozplynula, když se Standovi podařilo do finále probojovat také a bodový rozdíl mezi bratry byl přesně takový, že i kdyby vyhrál tento závod, tak na celkové vítězství nedosáhne.

V boji o třetí místo se ukázala technická závada na Petrově voze jako méně důležitá a jeho turbem přeplňovaný oř Nissan 200sx s14 ho dovezl až na třetí místo. Jakub se tak musel smířit s nepopulární bramborovou medailí, na příští rok se snad ukáže se silnějším strojem, nebo nadopuje svoje kombi nějakým tím testosteronem.

Ve finále bylo cítit napětí, nejenom díky nadcházejícímu battlu, ale také kvůli tomu, že se jedná o poslední battle sezóny a fanoušci tohoto motorsportu se budou muset vyrovnat s abstinenčními příznaky nedostávajícího se adrenalinu. Tento battle se však dá nazvat tou správnou tečkou za letošní sezónou. Láďa, když už nemohl mít titul mistra republiky, tak si musel alespoň spravit chuť a díky svému odhodlání také zvítězil. Mistrem republiky se však stal Stanislav Bezouška … GRATULUJEME!!!

Kompletní výsledky

Galerie fotek

 

autor článku: Kalaš David

zdroj: www.driftchallenge.cz